Twaalf jaar Baanhuis

07/11/2018

Op 11 september 2006, alweer twaalf jaar geleden, ontving de Baanbreker de eerste sleutel van het Baanhuis aan het Jolandeplantsoen. Al kon je toen amper van een huis spreken, er moest nog veel aan gedaan worden, wat door de leerlingen enthousiast is opgepakt.

We zijn nu ruim twaalf jaar en een verhuizing naar de Aleida van Culemborgstraat verder en de samenwerking met de Baanbreker en woningcorporatie Provides bestaat nog steeds.

Gewaardeerde samenwerking

Die samenwerking gaat tegenwoordig veel verder dan alleen het beschikbaar stellen van een woning voor dit onderwijsdoel. De Wijkbeheerders van Provides komen regelmatig op bezoek om aan de leerlingen voorlichting te geven over wonen. Iedere leerling met voldoende Baanhuiscertificaten krijgt van Provides op z’n achttiende de inschrijving als woningzoekende bij Woningnet ter waarde van € 25,00 cadeau. Jaarlijks wordt tijdens het schoolverlatersgala door Provides een enthousiast verhaal gehouden over het belang van een tijdige inschrijving. Dat is belangrijker dan ooit, woningen zijn schaars en iedereen wil ooit een eigen huis, een eigen plek onder de zon.

In de praktijk

In die twaalf jaar hebben honderden leerlingen van praktijkschool de Baanbreker het domein Wonen in het Baanhuis gevolgd. Niet alleen in huis, maar ook daarbuiten gaan zij aan de slag. De buren van het Baanhuis kunnen zich geen betere buur wensen, hoort Provides regelmatig. Directeur Henny van den Heiligenberg is het daar mee eens: “We zijn de afgelopen jaren geregeld te gast geweest, en dat is iedere keer weer een leuke ervaring. De directe buren, en mensen in de straat zijn heel blij met het Baanhuis. De stoep wordt bijgehouden, er is goed contact en zo nu en dan worden ook wel eens boodschappen gedaan voor anderen. Al met al zijn de leerlingen van de Baanbreker gewaardeerde wijkbewoners.”

Het feit dat het domein Wonen in een echt huis wordt gevolgd – ook nog eens apart van school - maakt deze lessen nog realistischer. Voor drie leerlingen van de Baanbreker en docente Karin Heijmans alle reden om eens iets terug te doen. Dinsdag 6 november werden alle medewerkers van Provides getrakteerd op een smakelijke taart. Speciaal voor die gelegenheid waren Wijkbeheerders Peter van Putten (links naast Karin) en Stewart Roodenburg naar kantoor gekomen.

Terug naar overzicht
lettergrootte