Contrast
Dyslexie
Home / Hulp bij energie besparen

Hulp bij energie besparen

U bespaart het meest op gas en energie als uw woning energiezuinig is. Daarom zijn wij hard aan het werk om al onze woningen energiezuinig te maken.

Het liefst zouden we alle woningen nu aanpakken. Maar helaas hebben we niet genoeg geld, mensen en materiaal (of spullen) om dat allemaal tegelijk te doen. We hebben daarom een planning voor de komende jaren. Als uw woning aan de beurt is, informeren wij u daarover.

Onderstaande zaken deden we al en blijven we doen:

 • De woningen die het minst energiezuinig zijn, verduurzamen we zo snel mogelijk. We hebben de ambitie om eind 2025 geen woningen meer hebben met het energielabel E, F of G.
 • Alle eengezinswoningen krijgen zonnepanelen, als ze daarvoor geschikt zijn. Dat gebeurt volgens onze planning. Als een huurder al eerder om zonnepanelen vraagt, dan nemen we die aanvraag in behandeling.
 • Gebouwen met appartementen krijgen zonnepanelen op het moment dat we die appartementen verduurzamen.
 • Bij groot onderhoud en als we zonnepanelen plaatsen, brengen we een aansluiting aan in de keuken zodat u elektrisch kunt koken in plaats van op gas. Ook wordt eventueel uw meterkast aangepast. U kunt dan zelf of via de installateur een inductiekookplaat aanschaffen. Let op deze moet nog wel worden aangesloten.
 • We onderzoeken of we de temperatuur van de collectieve cv-installaties kunnen verlagen. Hiermee wordt energie bespaard. We kijken ook of we dit bij de individuele cv’s kunnen doen en op welke manier (bijvoorbeeld als we onderhoud uitvoeren).
 • We onderzoeken of we bij huurders slimme energiemeters kunnen plaatsen. Huurders kunnen op deze maner stroom- en gasverbruik bijhouden en kijken waar ze op kunnen besparen. 
 • We voeren een pilot uit waarbij we warmtepompen naast een cv-ketel plaatsen. Hiermee bespaart een bewoner 70-80% gas. Als deze pilot slaagt gaan we dit op grotere schaal toepassen.

Wat doet de gemeente?

De gemeente IJsselstein biedt ook hulp bij het besparen van energie. Alles wat zij bieden op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing kunt u op deze pagina vinden. Hieronder een korte opsomming:

 • Energieloket Jouw Huis Slimmer
  Bezoek het online energieloket op jouwhuisslimmer.nl/ijsselstein. Op het energieloket leest u doe het zelf tips om energie te besparen en kunt u bijvoorbeeld een bespaartest doen.
 • Energietoeslag
  Bewoners met een laag inkomen (inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum) hebben recht op een energietoeslag van € 1300.
 • Energiecoach
  Heeft u de energietoeslag ontvangen, maar kunt u nog extra tips gebruiken bij het terugdringen van uw energieverbruik? U kunt zich dan aanmelden voor een gratis energie-adviesgesprek. U ontvangt dan tips en diverse kleine materialen om het energieverbruik in uw woning omlaag te krijgen. Als u dat wilt komt daarna een klusser bij u langs om een aantal energiebesparende maatregelen uit te voeren.
 • Inloopspreekuur energie besparen
  Wilt u graag met iemand om tafel zitten, dan kan dat ook. Iedere zaterdag organiseert de gemeente in de bibliotheek een inloopspreekuur voor vragen over het verduurzamen van uw woning. Energieadviseur Frank Benthem helpt u gratis en vrijblijvend op weg. U kunt zonder afspraak terecht voor al uw vragen over het besparen of opwekken van energie, over de beschikbare subsidies en financiering, het verbeteren van het binnenklimaat of het verminderen van de CO2 uitstoot.

Heeft u problemen?
Als u problemen heeft met het betalen van de huur, neemt u dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee over een oplossing.