Contrast
Dyslexie
Home / Eenmalige huurverlaging 2021

Eenmalige huurverlaging 2021


In 2021 kunnen huurders van een sociale huurwoning met een laag inkomen en een hoge huur een eenmalige huurverlaging krijgen. De regering heeft daarover een wet aangenomen. Dat is goed nieuws voor een deel van onze huurders. Het belangrijkste is: als je aan de voorwaarden voldoet, dan krijg je van ons in maart 2021 bericht. Je hoeft daar zelf niets voor te doen.

Laag inkomen
Of je huur wordt verlaagd hangt af van jouw inkomen en huishoudgrootte. Provides vraagt in januari bij de Belastingdienst het inkomen van jouw huishouden over 2019 op. Het inkomen van thuiswonende kinderen tot 27 jaar telt niet mee. De Belastingdienst laat ons weten of je boven of onder een bepaalde inkomensgrens valt, maar niet hoeveel je precies verdient.

In te tabel hieronder zie je of je aan de voorwaarden voldoet voor een eenmalige huurverlaging.

HuishoudomvangInkomen 2019 lager danKale huur hoger dan / verlaging naar
1 persoon€23.725,-€633,25
1 persoon met AOW€23.650,€633,25
2 personen€32.200,-  €633,25
2 personen (minstens 1 in de AOW-leeftijd)€32.075,-€633,25
3 of meer personen€32.200,-€678,66
3 of meer personen (minstens 1 in de AOW-leeftijd)€32.075,-€678,66

Je krijgt automatisch bericht
Als je op basis van bovenstaande tabel ziet dat je in aanmerking kunt komen, wacht dan op een bericht van Provides. Je ontvangt van ons in maart een brief met daarin het huurverlagingsvoorstel. De huurverlaging gaat uiterlijk op 1 mei 2021 in.

Gevolgen huurtoeslag
Met een lagere huur krijg je misschien minder huurtoeslag. Met een lager inkomen misschien juist meer. Je kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. Geef je nieuwe huur en jouw eventueel gewijzigde inkomen op tijd door aan de Belastingdienst. Provides geeft jouw huurverlaging ook door aan de Belastingdienst.

Inkomensdaling 2020
Als jouw inkomen in de loop van 2019 of in 2020 is gedaald, dan kom je misschien wel in aanmerking voor een eenmalige huurverlaging, maar ontvang je niet automatisch bericht van Provides. In dat geval kan je de eenmalige huurverlaging zelf aanvragen. Jouw inkomen moet dan wel minimaal zes maanden vóór het verzoek gedaald zijn tot 50% van de geldende inkomensgrens zoals in de tabel hierboven.

Vul dit formulier in om huurverlaging aan te vragen. Stuur bij de aanvraag documenten mee waaruit blijkt dat je minstens zes maanden een inkomen onder de inkomensgrens hebt ontvangen. Dit document kan zijn: salarisstrook/jaaropgaven of uitkeringsspecificaties of als je ZZP’er bent, een verklaring van de boekhouder. Ook heb je een uittreksel BRP gezin nodig voor de actuele samenstelling van het huishouden (hoeveel mensen er op jouw adres wonen). Je kunt dit bij de gemeente opvragen.

Op de website van de Woonbond staat een overzicht met vragen en antwoorden over de eenmalige huurverlaging. Staat je vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar huurincasso@provides.nl.